Belangrijke en nuttige bronnen voor Google Analytics 4

Misschien heeft de overgang naar Google Analytics 4 (GA4) een ontmoedigende uitwerking op je. Het leren kennen van een nieuwe tool komt niet altijd gelegen tussen alle andere werkzaamheden door. Maar, de overgangsdatum van juli nadert. Daardoor is het voor elke marketeer of website-eigenaar belangrijk om vertrouwd te raken met het platform. Zo voorkom je een onaangename verrassing op het moment dat Universal Analytics later dit jaar stopt met het verzamelen van gegevens. Er verandert veel. En waarschijnlijk nog meer naarmate het platform zich verder ontwikkelt.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om meer te weten te komen over Google Analytics 4 (GA4). We noemen vier hulpmiddelen die volgens ons nuttig zijn voor het vergaren van kennis en certificeringen.


Google Analytics Help Center
Het zal je niet verbazen dat het Google Analytics Help Center een goede plek is om te beginnen, als gezaghebbende stem in GA4-documentatie. Het Help Center biedt gedetailleerde informatie over het instellen en gebruiken van GA4, naast best practices voor het volgen van gebruikersgedrag en het interpreteren van je gegevens. Hoewel het taalgebruik soms moeilijk is en er vaak voorbeelden ontbreken, moet het Helpcentrum wat ons betreft de eerste bestemming zijn voor vragen over GA4. Vanwege het compacte karakter van de documentatie, raden we je niet aan deze van begin tot eind te lezen.

Skillshop Google Analytics-cursussen

In het aanbieden van gratis cursussen over analytics- en meetonderwerpen werkt Google samen met het online leerplatform Skillshop. Eén van die cursussen is GA4. De Skillshop-cursussen bieden een grote verscheidenheid aan cursussen, geschikt voor elke betrokkenheid en elk kennisniveau, van de absolute beginner tot de doorgewinterde analytics-expert. De GA4 Fundamentals cursus (‘Discover the Next Generation of Google Analytics’) is een geweldige plek om te beginnen als je nieuw bent op het platform. Het verkrijgen van de certificering is een geweldig doel voor marketeers die dagelijks met analytics te maken hebben. Als officiële Google-partner krijg je vanzelf het vertrouwen dat de kennis die je opdoet nog jaren relevant gaat zijn.

Blogs en artikelen van Google
Er zijn veel blogs en artikelen die GA4 behandelen en tips en best practices geven voor het gebruik van het platform. In tegenstelling tot de officiële documentatie in het Helpcentrum, maken veel van deze blogs gebruik van praktijkcases. Zo bieden ze een meer handzame, realistische ervaring met het implementeren en oplossen van problemen met GA4. Enkele goede plaatsen om te beginnen zijn de officiële Google Analytics-blog en Analytics Mania (die enkele van de meest diepgaande tutorials bieden). Simo Ahava's blog biedt een geweldig overzicht van de nieuwste functies binnen GA4.

Officiële GA4-community
Deelnemen aan de Google Analytics-community is een andere goede manier om meer te leren over GA4. Hier vindt je veel ervaren gebruikers en experts, die je graag helpen en hun kennis delen. Door de enorme omvang van dit forum is het zeer waarschijnlijk dat iemand anders tegen dezelfde issues als jij is aangelopen en een oplossing nodig had. Onderwerpen zijn handig verzameld onder relevante thema’s, zoals ‘Implementatie’ en ‘Rapportage’.

GA4 is natuurlijk relatief nieuw, dus veel bronnen en best practices zijn nog in ontwikkeling. Blijf daarom op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op GA4-gebied. Bovenstaande bronnen behoren tot de beste sinds januari 2023. Toch kan de snelheid waarmee GA4 zich ontwikkelt leiden tot nieuwere community’s en informatiebronnen die de huidige bronnen mogelijk vervangen.

We hopen dat de door ons genoemde nieuwsbronnen je verder helpen. Wil je verder sparren over GA4 met een account strateeg of heb je andere vragen? Plan dan een meeting in.


August van Wilgenburg

August van Wilgenburg

Tot slot wijzen we je graag op het webinar dat wij zelf over GA4 geven. Je bent van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij deze kennissessie op 16 maart van 15.00 tot 16.00 uur.

Benieuwd wat Account Based Marketing voor jouw organisatie kan doen?

Wij denken graag met je mee. Daag ons uit!

Diensten

Web ontwikkeling

Marketing automation

Online marketing